top of page

GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00150

5CB9875E-00FD-45B0-B4DF-C6EE14B322A3.jpeg

Projekt azonosítója és címe: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00150 – Genomikai alapú szelekció és hibrid előállítás cirokban

Kedvezményezett neve: ALFASEED Kft.

A projekt tartalmának rövid bemutatása:  

A karcagi telephelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években kezdett el tematikusan foglalkozni a ciroknemesítéssel. 2010 után a cég nemcsak hazai, hanem európai ismertségre is szert tett, ami elsősorban a szudáni fű, illetve a silócirok hibridjeinek köszönhető. A ciroknemesítési program fejlődésének köszönhetően az elért eredmények, a komplex genetikai ismereteken alapuló és a molekuláris genetikai eszközök által kínált lehetőségek kiaknázása által, lehetőség nyílt felzárkózni a nemesítés élvonalához. Ezen cél megvalósítása érdekében a cég pályázatot nyújtott be, melynek keretében 274,53 millió forint szerződött összegű, vissza nem térítendő támogatásra lett jogosult az európai unió társfinanszírozásával. A támogatás intenzitása: 68,24 %. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

A projekt elemei olyan ipari kutatási tevékenység végzése, melynek eredményeképpen a precíz ismeretek birtokában a nemesítő célirányosan tudja kiválogatni az anyagait, keresztezési partnereit, a kívánt tulajdonságokat rögzíteni tudja a vonalakban, valamint a tulajdonságok öröklődésének ismerete az, ami rendkívül hatékonnyá teszi a nemesítést. Az ipari kutatási tevékenység mellett kísérleti fejlesztés folyik és a technológiai fejlesztést eredményező új eszközök is beszerzésre kerülnek. A növénynemesítő kamra (speed breeding chamber) egy stabil eszközként fog állni a nemesítési program szolgálatában. A nemesítő kamra által elérhetővé válik az RGA (Rapid Generation Advancement) integrálása a nemesítési program eszköztárába, ami egy-egy vonal homogenizálását jelentősen meggyorsíthatja, egy 365 napos ciklus alatt 3,5 generációt lehet kontrollált körülmények között felnevelni, így egy-egy teszt vonal kialakítása akár 2 év alatt is megtörténhet.

Az Alfaseed Kft. célja, hogy nemesített anyagaik minőségükben, termés potenciáljukban méltó versenytársai legyenek az Európában és Európán kívül nemesített cirok hibrideknek és fajtáknak. Az Alfaseed Kft. valójában egy európai összefogásban, partnerségben hisz, ahol büszke lehet a magyar eredményekre, amelyek elősegítik a kontinens versenyképességének fejlődését.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.03.17.

A szerződött támogatás összege: 274,53 millió Ft

Megvalósítási helyszín: 5300 Karcag, Kunhegyesi út 12.

További információ kérhető:

Dr. Monori István, operatív vezető

mobil: 06/70-248-4043

e-mail: monori.istvan@alfaseed.hu

bottom of page