top of page

Tudásban a hatalom

Az Alfaseed Kft. fő tevékenysége a vetőmag kereskedelem, aminek az alapjait a saját nemesítésű növényfajok fajtái és hibridjei adják. Az Alfaseed Kft. az elmúlt évtizedben olyan termeltetési rendszert alakított ki, amely során több mint 100 vetőmag előállító gazdasággal alakított ki kapcsolatot, amelyek biztosítják az alapanyagot az Alfaseed Kft. vetőmagüzeme számára. A hazai vetőmag piac óriásit változott az elmúlt 20 évben. Míg a 2000-es évek előtt elsősorban a hazai piac volt a meghatározó és célpiac a hazai nemesítésű növények számára, addig ma abszolút a nemzetközi versenyben kell helyt állnunk. 

Az Alfaseed Kft. az innováció növelését választotta, amely a talpon és versenyben maradás egyetlen lehetősége. Az Alfaseed Kft életében a titok a növénynemesítés és technológiai fejlesztésben rejlik a varázslat, amellyel versenytársaink előtt tudunk lenni. A fő feladat a nemesítés, amelyben szintén fel kell venni a versenyt a legfejlettebb versenytársakkal. Ma ott tart a nemesítés, hogy a gyors és hatékony nemesítéshez hozzátartozik a molekuláris szintű vizsgálatok is. Ehhez azonban nem elegendő a belső humán erőforrásunk, hanem külső szakemberek munkáját kell egy csapatba összegyúrni. Külső partnereink a Debreceni Egyetem, az Eötvös Lóránt Tudomány Egyetem, valamint a fő kutatási partnerünk a molekuláris biológiai vizsgálatokban és bioinformatikai fejlesztésekben az iBioScience Kft.-vel és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Genomika és Bioinformatika Core Facility-je.

Abban a versenyben, amelyet az európai, de meg inkább az Európán kívüli versenytársak vezetnek csak egy erős innovatív szemléletű vállalkozással lehet az élbolyhoz csatlakozni. Ki kell jelenteni, hogy a talponmaradás a nemesítésben nem a termelőkön múlik, ők képesek a szükséges mennyiséget, a szükséges minőségben előállítani. A kérdés, hogy az saját vagy külföldi fajtákkal teszik meg. Sok esetben a hazai vagy EU pénzügyi források járulnak hozzá egy-egy meghatározó projekt végrehajtásához, új kapcsolatok kialakulásához. Biztosan állíthatjuk, hogy a nemesítőházak legfontosabb ereje a tudás, a tudás transzferálása a gyakorlatba, valamint a megfelelő együttműködések kialakítása.

bottom of page