top of page

A cirok gyomírtása

Frissítve: 2021. febr. 12.

Legyen szó akár szemes cirokról, siló cirokról, vagy szudánifűről az egyik legsarkalatosabb technológiai elem a gyomírtás. A termesztés sikerességét -főleg az előző években tapasztalt kiszámíthatatlan környezeti feltételek mellett- alapvetően meghatározza az, hogy miylen módszerekkel és hatóanyagokkal végezzük a gyomszabályozást.

Jelen bejegyzésünkben bemutatásra kerülnek az elvégzett gyomírtási kísérletek eredményei illetve igyekszünk minden olyan technológiai elemre kitérni mely megalapozza a sikeres ciroktermesztést.


!FONTOS! Tegyük először is tisztába mi is az a Concep III

A Concep III. csávázószer az antidótumok családjához tartozó készítmény. Az antidótum jelentéséből fakadóan olyan szer, amely bizonyos mérgek káros hatását mérsékli. A Concep III hatóanyaga a fluxofenim, amely 960 g/l koncentrációban áll rendelkezésünkre a készítményben és arra hivatott, hogy az ezzel a szerrel csávázott cirok vetőmagok, S-metolaklórt tartalmazó herbicidek okozta gyomirtó szer csírázásgátló hatását semlegesítse. Tehát a Concep III csávázószer használata abban az esetben indokolt, amenniyben a területet Gardoprim Plus Gold készítménnyel szeretnénk PRE-emergensen kezelni. Mivel ezen csávázás ára kifejezetten magas (3-5000ft/zsák), így érdemes megfontolni egyéb alternatívák használatát (melyek sokszor hatékonyabbak is)


Genetikai háttér

Érdekesség képpen hasznos megjegyeznünk azt, hogy a cirokfélék (Sorghum ssp) csoportjába tartozó növények szinte mindegyike választ ki egy allelopatikus vegyületet, a sorgholeone-t. Ezen vegyület gátolja egyes gyomfajok (pld. parlagfű, disznóparéj,selyemmályva, csucsor, egyes utifű és sóskafélék) szaporítóképleteinek csírázását és hajtáscsúcsnövekedését a talajban. A cirokfélék közül a legerőteljesebben a szudánifű és hibridjeik választják ki ezen vegyületet, így hatása ezekben a kultúrákban jelenik meg a leginkább. Természetesen erre nem alapozhatjuk tábláink gyomszabályozását, viszont már segítséget nyújthat nekünk helyes technológia megváalsztásában.


Területválasztás, elővetemény, agrotechnológia

A sikeres gyomírtás egyik alapja a terület helyes megválasztásán alapul. Ajánlott olyan táblát választanunk, melyek évelő, és egynyári egy- és kétszikű gyomfajokkal kevésbé fertőzött. A legnagyobb kihívást az egyszikű gyomfajokkal erősen fertőzött területek jelentik. Habár elérhető egy két technológia és hatóanyag már a piacon (pld. CONCEP III), viszont ezek nem jelentenek megoldást a vetett táblák késői gyomosodása ellen.

Elővetemény szempontjából kerüljük azon fajokat, melyek után nagy menniységű árvakelés, illetve megnövekedett gyomszám várható.

Hasznos megfontolni az őszi mélyszántás helyetti talajlazítés végezését, mely tapasztalataink szerint csökkent gyomborítást eredményezhet.

Mechanikai gyomírtás egy meghatározó eleme a gyomokkal szembeni külzdelemnek. A termesztés szempontjából így a legmegfelelőbb a 75cm-es sortávolság, melyben könnyen elvégezhetőek ezen növényápolási munkák is.


Vegyszeres gyomírtás:


PRE-EMERGENS gyomírtási lehetőségek


Successor-T: a cirok kultúrákban sikeresen alkalmazható pre-emergens gyomírtó szer, mely 2,0-4,0l/ha dózisban alkalmazható. Fontos megemlíteni, hogy a szer posztemergensen is kijuttatható. Jelenleg ugyan cirokban nincs engedélyzeve, de a gyártó minden évben megkéri az eseti engedélyt a felhasználásra! A cirok egyik alapvető gyomírtó szere, széles hatásspektrummal. Figyelemre méltó az magról kelő egyszikűek és magról kelő fenyércirok elleni hatása is. Több kétszikű gyomnövény (disznóparéjfélék, libatopfélék, csattanómaszlag, stb) csírázását is gátolja. Osztottan (pre-korai poszt) is alkalmazható!

Gardoprim Plus Gold: Fontos megjegyezni, hogy ezen vegyszer pre-emergens használata csak és kizárólag antidótummal (Concpep III) kezelt vetőmag esetében lehetséges. Korai posztemergensen is kijuttatható (ehhez viszont már nem szükséges a Concep III antidótumos kezelés!). Hatásspektruma kevésbé széles mint a Successor-T-nek. 4l/ha dózisban juttatható ki.

BOA/VIPER (penoxosulam hatóanyag): Nyugat-Európában a legnagyobb mennyiségben felahasznált egyszikű gyomírtó szer cirokban. Felhasználása jelenleg magyarországon eseti engedélyhez kötött. Dózisa 0,8-1,0l/ha. Sikeresen alkalmazható egyes kétszikűek ellen is. Legnagyobb előnye egyedülállóan hosszú hatástartamában jelentkezik (megfelelő bemosó csapadék esetében)!

Pledge 50WP: A kezelés idejében a területen lévő gyomnövényeket kiírtja, illetve a talajfelszínen kialakuló filmréteggel a később kelő kétszikű gyomnövények csírázását gátolja. Egyszikű gyomnövények ellen nem hatásos, kombinálható Successor-T-vel (4,0l/ha+0,05kg/ha) minden fiotoxicitás nélkül.


szemes cirok gyomírtása, szemes cirok növényvédelme, cirok gyomírtás.
Cirok gyomírtási kísérletek eredménye 2019- Kiss Ernő, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

POSZT-EMERGENS gyomírtási lehetőségek


Successor-T: korai posztemergensen is sikeresen alkalmazható gyomírtó szer. Dózisa 2,0-4,0 l/ha, pre-emergens kezeléssel együtt osztottan is kijuttatható. Jelenleg ugyan cirokban nincs engedélyzeve, de a gyártó minden évben megkéri az eseti engedélyt a felhasználásra!

Kombinációk: Casper-rel együtt kijuttatva (4,0l/ha Successor-T + 0,4kg/ha Casper) tökéletes gyomírtó hatást biztosít széles hatásspektrummal és bemosó csapadék esetén talajhatással. Fitotoxicitás nélkül alklamazható Cambio-val (2,0l/ha Successor-T + 1,0l/ha Cambio) együtt is.


Casper: 0,3-0,4 kg/ha dózisban alkalmazható, a cirokban engedélyezett magról kelő és évelő kétszikűek ellen hatásos gyomírtó szer. Kimelekedően jó hatással rendlekezik az évelő kétszikűek ellen is abban az esetben, ha a kezelés a gyomnövények megfelelő fenológiai fázisában történik (pld. mezei azat tőlevélrózsás állapotban). Egyszikű gyomok ellen hatása nincs. Kijuttatható a cirok 2-6 leveles állapotában. Hormonhatású szer, így a 22-23 celsius fok feletti kezelés fitotoxicitást is okozhta, így töreekdjünk a melegebb napokon az esti kezelés elvégzésére! Kombinálható Successor-T vel (3-4,0l/ha Successor-T + 0,3kg/ha Casper) fitotoxicitás nélkül.


Cambio: Hormon hatású gyomírtó szer, mely kijuttatása cirok kultúrában 1,0-2,0 l/ha dózisban engedélyezett. Jó hatással rendlekezik az évelő kétszikűek ellen is abban az esetben, ha a kezelés a gyomnövények megfelelő fenológiai fázisában történik (pld. mezei azat tőlevélrózsás állapotban). Talajra kerülve -időjárástól függően- minimális hatása van a csírázó gyomnövények ellen. Egyszikűek ellen nem hatásos. Hormonhatású szer, így a 22-23 celsius fok feletti kezelés fitotoxicitást is okozhta, így töreekdjünk a melegebb napokon az esti kezelés elvégzésére! Successor-T-vel kombinálva is alkalmazható, csökkentett dózisban (2,0l/ha Successor-T+1l/ha Cambio.


BOA/VIPER (penoxosulam hatóanyag): Nyugat-Európában a legnagyobb mennyiségben felahasznált egyszikű gyomírtó szer cirokban. Felhasználása jelenleg magyarországon eseti engedélyhez kötött. Dózisa posztemergensen 0,8l/ha. Sikeresen alkalmazható egyes kétszikűek ellen is. Legnagyobb előnye egyedülállóan hosszú hatástartamában jelentkezik (megfelelő bemosó csapadék esetében)!


Gardoprim Plus Gold: Cirokban Concep III antidótumos kezelés NÉLKÜL is hatásosan, fitotoxicitás nélkül használható. Évelő egyszikűek ellen nics hatása, a magról kelő egyszikűeket 1-3 leveles, míg a kétszikű gyomnövényeket 2-6 leveles fenológiai fázisban írtja a leghatásosabban. Megfelelő bemosó csapadék esetében talajhatásra is lehet számítani. Pardner-rel együtt tankkombinácóban használható (4,0l/ha Gardoprim Plus Gold + 1l/ha Pardner).


Pardner: Alapvetően a bromoxinil hatóanyagról elmondható, hogy fejletteb korban sem okoz fitotoxikus tüneteket a cirokban. Kísérleteink alapján egyértelmű, hogy útókelésű, egyes magról kelő kétszikűek ellen hatásosan lehet a cirok 10-12 leveles koráig. Fontos megemlíteni, hogy a hatóanyag csak perszelő hatással rendlekezik, így mindenképpen ajánlott a legnagyobb felület elérése érdekében megfelelően porlasztó fúvókát választani. Engedélye nincs cirokban, a felhasználás mindenképpen eseti engedélyhez kötött! Dózisa 1,0-2,0l/ha, tankkeverékben sikeresen alkalmazható Successor-T-vel (2,0l/ha Successor-T + 1,5l/ha Pardner).


szemes cirok gyomírtása, szemes cirok növényvédelme, cirok gyomírtás
Cirok gyomírtási kísérletek eredménye 2019- Kiss Ernő, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Kérjük a jelen bejegyzésben megemlített szerek kijuttatása előtt mindenképpen tájékozódjon a felhasználásra kerülő vegyszer cirok kultúrára érvényes engedélyéről és amenniyben szükséges, eseti engedély kérése indokolt!


Bármilyen felmerülő kérdéssel keressen bennünket:

Dr Fazekas Miklós: 06309211459

Fazekas Miklós: 06303378134


https://www.alfaseed.hu/product-page/szemes-cirok-jami
Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page