top of page

A cirok növényvédelme - kártevők I.

Frissítve: 2021. jan. 12.

Gondolkozzunk időben – Nem csak tenyésztett állataink szeretik a CIROK féléket!


Igaz még az év elején járunk, de mikor, ha ne most gondoljuk végig az ez évre tervezett cirok kultúráinkban esedékes növényvédelmi kérdéseket! Legyen szó szemes, siló, kettős hasznosítású vagy szudánifű x cirok hibridről, az egyik legveszedelmesebb kártevő az a LEVÉLTETŰ! Na de miért is kell nagy figyelmet fordítanunk erre a parányi kártevőre?

A különböző cirok kultúráinkban leggyakrabban négy különböző levéltetűvel találkozhatunk:

Sitobion avenae – kis gabona-levéltetű

Metopolophium dirhodum – fakó fű-levéltetű

Rophalosiphum padi – zselnicemeggy-levéltetű

Rophalosiphum maidis – zöld kukorica levéltetű (1. ábra)

Cirokban előforduló levéltetvek
1. kép Levéltetű fajok cirokban

Kártételük tekintetében nagyon hasonló képet mutatnak, szívogatásuk közben a növény sodródik, turgort, vizet veszt. A levéltetvek kolonizációja által okozott további, nem elhanyagolható, sőt talán az egyik legnagyobb aggály a növényi vírusok terjesztése (2. ábra). Ennek hatására több helyen csökkent növényfejlődés, a későbbiekben a termés mennyiségi és -minőségi visszaesése regisztrálható.


Cirokban előforduló levéltetvek
1. kép Levéltetű fajok cirokban

Fontos lépések a gazdasági kár elkerüléséhez:

1. Folyamatos monitoring 4-6 leveles állapottól,

2. A levéltetű állomány fejlődésének függvényében kémiai vagy biológiai védekezés

3. Kezelés hatékonyságának ellenőrzése


A kémiai készítmények közül a betelepülő egyedek ellen piretroid hatóanyag csoporthoz tartozó, deltametrin hatóanyagú kemikáliák alkalmazhatóak hatásosan. Viszont figyelnünk kell, mert ez a hatóanyag nem biztosít számunkra hosszú hatástartamot, illetve a nem elérhető levélfelületeken hatástalan, így célszerű a kezelést szisztematikus (felszívódó) hatóanyagokkal (pld. tiakloprid, acetamiprid, tau-fluvalinát stb) kiegészíteni (mindig győződjünk meg arról, hogy az adott készítmény engedélyezett-e cirok kultúrában!), illetve a levéltetű állomány növekedéséhez mérten a kezelést szükség szerint ismételten el kell végezni!

A cirok kártevőinek számos természetes ellensége ismert. A cirok kártevőinek természetes és bevált ellenségei a különböző katicabogárfajok. A katicabogár a levéltetvek ellen is hatékony. Leggyakoribb fajai a tizenkétpettyes katicabogár (Coleomegilla maculata) és a hétpettyes katicabogár (Coccinella septempunctata). A közönséges fályolka (Chrysoperla carnea) szintén levéltetvekkel és más puhatestű rovarokkal táplálkozik. A cirok kártevőinek parazitái közé tartoznak a zengőlégy és a kéksávos légivadász.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page